Is er een ‘islamitische Hijab’ voor mannen?

Door: Daniel Amir Mundrawala

Naast het onderwerp ‘Hijab’ voor vrouwen is er ook een andere discussie die bijna nooit genoemd wordt en die gaat over de ‘Hijab’ voor mannen.

Hoewel het woord Hijab gebruikt wordt voor de kleding van een Moslim man, is het niet dezelfde style vergeleken met het type ‘Hijab’ dat aan vrouwen is opgedragen te dragen. Om vele redenen die Allah (swt) in Zijn oneindige wijsheid uiteen heeft gezet, moeten vrouwen hun gehele lichaam, behalve gezicht en handen, bedekken voor de ogen van degenen die haar niet-Mahram zijn.

Bijvoorbeeld, zou jij een snoepje met papiertje eromheen kiezen of een snoepje zonder papiertje eromheen? Ook mannen moeten zich tot op zekere hoogte aan deze regel houden, die we hier kort benoemen. De hoofdvraag die vele mensen echter stellen is: ‘Is er een Islamitische Hijab voor mannen?’.

Veel mensen zullen je geloven dat dat het geval is, maar er zullen ook mensen zijn die om bewijs vragen of er een Islamitische Hijab is voor mannen. Hoewel de meeste mensen dit misschien niet weten, is er een vers in de Heilige Koran:

قُلْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ يَغُضُّوْا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَ يَحْفَظُوْا فُرُوْجَهُمْذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ.

‘Zeg (O Moehammad) tegen de gelovige mannen dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, dat is reiner voor hen. Voorwaar, Allah is Alwetend over wat zij bedrijven.’ (Surah an-Nur, vers 30)

Dan wordt in de volgende vers de Hijab voor vrouwen gepresenteerd:

قُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَ يَحْفَظْنَ فُرُوْجَهُنَّ

‘En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken,…’ (Surah an-Nur, vers 31)

Er moet ook opgemerkt worden dat het woord Hijab, met betrekking tot mannen, niet dezelfde technische betekenis heeft als in verwijzing naar de vrouwen, aangezien de menselijke natuur van een man en vrouw heel anders is, dus zijn hun ‘Hijab’ ook anders.

Wat moet worden opgemerkt, is dat het woord Hijab kortweg ‘bedekken’ betekent en dus moeten mannen ook hun lichaam bedekken uit het zicht van niet-Mahram vrouwen.

Eigenlijk is de Hijab van mannen dus dat zij hun ogen neerslaan en dat zij hun kuisheid bewaren.

Van de overleveringen van de Profeet (s) en de Heilige Ahlul-Bayt (as) met betrekking tot de soort bedekking dat mannen in acht moeten nemen, inclusief de onmogelijkheid om de niet-moslims te imiteren, en de verschillende andere voorwaarden, kunnen we de conclusie trekken dat ook mannen, net als vrouwen, geen kleding mogen dragen die ongeschikt is, strak zit en de details van je lichaam toont.

Dit in gedachten houdend, moet een moslimman zijn ego en verlangens niet het beste van hem laten krijgen en in alle gevallen mag hij geen kleding dragen die wordt aangeduid als ‘Shuhrah’ of kleding die niet vaak gedragen wordt, waardoor hij opvalt in een menigte. Deze kleding zal duidelijk verschillen naargelang waar een moslim woont, dus voor een moslim die in het ‘Westen’ woont, kan het dragen van de lange Arabische kleding buiten op straat ‘Shuhrah’ worden genoemd, maar hetzelfde dragen in een moslimbijeenkomst is toegestaan.

In dat opzicht lezen we in de Tawdhi’ul Masaa’il de volgende regel: ‘Het is haram voor een vrouw om naar het lichaam van een man te kijken, met uitzondering van zijn gezicht en handen; en dat het haram is voor een vrouw om naar het lichaam van een niet-Mahram te kijken – hetzij met de bedoeling van lust of zonder.

Moge Allah ons alle tawfeeq geven om de Islamitische Hijab te observeren zoals het door Hem is bepaald. Ameen.

Bron