UPDATE: Belangrijke informatie over imsaak en fajr

Salam,

Hier volgt een zeer belangrijke update over de verspreidde kalenders met de tijden voor de maand ramadan.

De kalenders die zijn verspreid bevatten wel een tijd voor imsaak maar niet een voor het fajrgebed. Dat is verwarrend. Sinds dit jaar is door de religieuze autoriteiten vastgesteld dat de fajr plaatsheeft op het moment dat de zon 18° onder de evenaar staat. In deze periode van het jaar is dat in Nederland zeer vroeg en dit loopt binnen een maand zeer snel op van +/- 1:48 (afhankelijk van waar je woont) tot 4:15.

Dit hele gebeuren heeft niets te maken met zogenaamde ‘Witte Nachten’ zoals in sommige e-mails werd beweerd. Witte Nachten zijn een fenomeen dat plaatsheeft op gebieden die 60° of meer boven de evenaar liggen, zoals Oslo, Sint Petersburg en Helsinki, en stoppen al op 2 juli.

Het moment dat de zon tussen 18° en 12° onder de horizon staat spreken we van de ‘astronomische schemering’, zowel ’s avonds als ’s ochtends. Wanneer dus de stelling is dat fajr moet worden vastgesteld op 18°, is het incorrect wanneer de kalenders die tijd aangeven als tijd voor imsaak aangezien imsaak vóór fajr plaats moet hebben.

Als je je fajrgebed verricht op de tijden die op de voorpagina van Stichting Iman of op de online maandkalender staan is dat geen enkel probleem en ben je ruim op tijd. Houd echter rekening met imsaak.

Stichting Iman wenst een gezegende maand ramadan!

Dit bericht is geplaatst in Maand Ramadan. Bookmark de permalink.